Dag 1 Högläsningen – Lyssna

Nu kan du lyssna på högläsning DAG 1 i OUR STORIES.

Här är länken till läsningen.

Högläsning dag 1 är avslutad

Vi var tre mänskliga deltagare

Vi lyssnade i tystnad och läste för varandra

Omkring oss rörde sig havet

och människor på väg att bada

Doaas berättelse och vår närvaro fyllde rummet

Vi satt kvar en stund tillsammans

Det går bra att komma och lyssna även om en inte varit med från början. Här är en kort sammanfattning av vad vi läst hittills. Varning för spoilers om en tänkt läsa boken vid annat tillfälle.

I bokens inledning beskrivs hur Doaa varit nära att drunkna två gånger. Den senaste gången på medelhavet då hon precis mist den människa hon älskar och med två små barn fatsklängandes vid henne medan hon håller sig flytande på en livboj bland uppsvällda lik.

Den första gången var hon ett litet barn i Syrien som inte tyckte om vatten. Men blev islängd av en retsam kusin. Genom skildringen av denna händelse leder författaren oss tillbaka till Doaas uppväxt i Syrien, som var lycklig och full av familj och vänner. Doaa är en beslutsam och viljestark person redan som liten, och hennes mamma gör tidigt klart att ingen kan få Doaa att göra något som hon inte vill. Doaa vill inte gifta sig tidigt som traditionen uppmuntrar, utan utbilda sig och försörja sig själv.
En kväll ser de tillsammans på nyheterna hur en ung man bränt sig själv till döds i Tunisien i protest mot att inte få sina mänskliga rättigheter tillgodosedda av regeringen – den händelse som blir gnistan till att de revolutioner som går under namnet den arabiska våren och som snabbt sprider sig som en löpeld över mellanöstern. I början tror ingen att de finns möjlighet att dessa når också Syrien   – här finns väl inte längre någon som vågar göra uppror mot förtrycket.
När demonstrationerna når Doaas hemstad Daraa kan hon inte motstå att ansluta sig, trots de enorma risker och faror hon ser med egna ögon att det medför
.

Länk till OUR STORIES